Skånska dräkter
Skåne har ett rikt utbud av dräkter, och eftersom den skånska myllan var så bördig och fin var också de skånska bönderna förhållandevis rika. Detta avspeglas i dräkterna, med fina material och dyra accessoarer. Vi försöker här visa upp lite av den variation som de skånska dräkterna erbjuder. Om du är intresserad av skånska dräkter rekommenderar vi också att du kikar in hos föreningen Gillet Skånska Dräkter.
Vi har också lite material om skånska dräkter till försäljning.
Skånska härader
Den tidsperiod som våra dräkter främst är från är 1800-talet, och det talas då ofta om häradsdräkter. Sveriges landskap var då indelat i härader, där varje härad är ett mindre rätts- och förvaltningsområde inom ett landskap. Redan vid mitten av 1300-talet var häradsindelningen genomförd i Götaland. Häradsindelningen antas ha kommit till Sverige från Danmark, där den fanns genomförd redan i äldre medeltid. Häradets huvudorgan var häradstinget, som leddes av häradshövdingen. Häradsindelningen och häradstingen har spelat en väsentlig roll inom rätts- och förvaltningsväsendet långt fram i tiden. Genom fögderiindelningen 1946 och häradsrätternas avskaffande 1971 förlorade häraderna den betydelse de tidigare haft.
Även i Skåne pratas det ofta om folkdräkter från de olika häraderna men idag vill vi hellre tala om dräktområdena Skåne nordväst, nordost, sydväst och sydost.
- Nordvästra dräktområdet omfattar häraderna Bjäre, Södra och Norra Åsbo, Luggude och vissa delar av Rönneberga.
- Nordöstra dräktområdet omfattar häraderna Östra och Västra Göinge, Villand men även delar av norra Gärds och Frosta. Här finns också stora likheter med Jämshög i Blekinge och delar av Värend i Småland.
- Sydvästra dräktområdet omfattar häraderna Oxie, Skytts och Vemmenhög.
- Sydöstra dräktområdet är det vi idag brukar kalla Österlen med häraderna Ljunits, Herrestad, Ingelstad, Järrestad och Albo och södra delar av Färs.
- Gränsande till sydväst är häraderna Bara och Torna och delar av Harjager som har ett för sitt dräktområde särtypiska gemensamma stildrag. De återstående häraderna i mitten dvs. delar av Rönneberga, Harjager, Onsjö, Frosta, Färs och Gärds har ett varierande dräktskick som uppvisar stildrag från angränsande områden.
Bilder på Skånska dräkter
Här nedanför samlar vi bilder på skånska dräkter. Klicka på bilderna för att se en större version, samt en bildtext som förklarar lite mer om dräkten. Om du har bilder på skånska dräkter får du gärna skicka in dem till webbmaster för publicering här på hemsidan.