Kalender

I kalendern publiceras sådant som händer för Skånes och Blekinges folkdansare. Det gäller framföralllt kurser och annat som distriktet arrangerar, men också till exempel dansfester som arrangeras av distriktets medlemsföreningar. I viss mån kan också händelser som arrangeras av externa parter dyka upp i kalendern.

För att få fram enbart distriktets kurser eller andra distrikts-händelser från sådant som arrangeras av medlemsföreningar eller av externa parter använder du filter-funktionen för kategorier längst upp tll vänster i kalendern. Om det saknas alternativ så beror det på att den bara visar kategorier som för närvarande har något innehåll. För kurserna har vi även skapat en egen kurs-sida, där du också hittar information om vårt kursupplägg samt hur du anmäler dig till kurserna.

Du kan också prenumerera på vår kalender, genom knapparna längst ner till höger i kalendern. Om du enbart vill prenumerera på en viss kategori väljer du ut ditt filter längst upp till vänster först.

okt
15
lör
Dans- och Spelhelg den 15-16 Oktober 2022 i Eket @ Eket, Sörgården
okt 15 kl. 10:00 – okt 16 kl. 13:15
Dans- och Spelhelg den 15-16 Oktober 2022 i Eket @ Eket, Sörgården

 

 

 

Efter år av pandemi är det äntligen dags för Folkdansringen Skåne-Blekinge och Skånes spelmansförbund att bjuda in till en fantastisk kul och givande kurshelg för både spelmän och dansare. Upplägget är som tidigare; man får två kurser till priset av en! I år är det dans och musik från Dalsland och Småland. Dessa kurser varvas denna helg, skynda att anmäla begränsat antal platser!

Dans och musik från Dalsland (Kurs 1)
Lär dig spännande danser och melodier från Dalsland, direkt från nedtecknaren.

Spelmän:
David Norlin
Uppvuxen i Burträsk, Västerbotten med Burträskar ´a som förebilder. Är en dansande spelman. Spelat fiol och dansat gammeldans sedan 1977. Gick i Malung 1991/92 för Jonny Soling, Kalle Almlöf m.fl. samt för Tony Wrethling i Storvik 1992/93.
Till vardags lärare i stråk påBengtsfors Kulturskola och spelledare för Halmstråket, som även spelar till de lokala Folkdanslageni Bengtsfors och Ed. Jag för vidare Dalslandstraditionen efter Einar Hansander, Vänersborg (Riksspelman med Guldmärke).
Inger Blom
Jag har spelat fiol sedan unga år, på hobbynivå. Spelar mycket folkmusik från Dalsland och Bohuslän. Har också spelat en del till Ingmars danskurser. Uddevalla spelmanslag är min hemmaplan, där är jag spelledare. Vi försöker att ha en dansvänlig repertoar, med gammaldans och polskor från olika delar av landet. När jag inte spelar jobbar jag som biomedicinsk analytiker, inom mikrobiologi.

Dansinstruktör:
Ingmar Strannevik
Jag (Ingmar) har medverkat några år i Bohusläns-Dals Distrikt i forskningssektionen, några år i dräktsektionen samt cirka tio år som sektionsledare i dans-busmusiksektionen. Forskat i gamla danser från Bohuslän och Dalsland där jag har haft gott stöd av Birgit. Medverkat i att göra danshäftena Danser från Bohuslän och Danser från Dalsland. Vi har båda dansat i många år och hållit i kurser i både danser från Bohuslän och Dalsland samt hållit flertal kurser i enklare polskor samt gammaldanskurser. Med våra kurser vill vi förmedla kunskap om gamla danser och hur folk levde förr.

Dans och musik från Småland (Kurs 2)
Lär dig toner och steg från mörkaste Småland. Även historia kring polskans framväxt i Sverige utlovas.

Dansinstruktör:
Eva Arnehall
Har dansat folkdans sedan barnsben och varit aktiv i folkdanslag under stor del av livet. Har även ett stort intresse av historiska danser, från medeltiden och framåt, och har studerat detta under några år på Danshögskolan. Är en del av Dansgruppen Trotto där jag har stått för en stor del av tolkning och instudering av dansrepertoaren. Dansgruppen  Trotto har genom åren gjort många dansföreställningar samt hållit helgkurser och workshops.

Spelmän:
Magnus Gustafsson och Anders Svensson
Anders Svensson och Magnus Gustafsson är båda riksspelmän och har ett musikaliskt förflutet i den kända småländska folkmusikgruppen Sågskära. Magnus och Anders har spelat i de flesta länder i Europa och vid flera tillfällen i USA. De har framträtt i både radio och TV och medverkat på ett otal CD-skivor, senast på de kritikerrosade albumen Bålgetingen och Daahl!

Praktisk information:
På lördagskvällen blir det dans till spellista!
Plats: Sörgården i Eket, Örkelljunga.
Pris: För medlemmar i Folkdansringen Skåne-Blekinge eller i Skånes Spelmansförbund 990:- för ickemedlemmar 1300:-
Lunch, fika, middag, frukost och boende ingår. Det finns sängar i mindre rum, medtag egna sängkläder.
Frågor? Mattias Lundgren 0738-515 446 eller Robert Rosberg, 0733-361843

Schema lördag 15 oktober
10.00 Registrering
10.30 Kurs 1
12.00 Lunch
13.00 Kurs 2
14.30 Paus
14.45 Kurs 1
16.15 Fika
17.00 Kurs 2
19.00 Middag och Magnus berättar lite om sin forskning kring polskans historia. Därefter Dans till spellista så länge vi orkar.

Schema söndag 16 oktober
08.00 Frukost
09.00 Kurs 1
10.30 Paus
10.45 Kurs 2
12.15 Gemensam kurssammanfattning
13.15 Avslutning med lunch

Anmälan: www.skanesspelmansforbund.se/eket-22

Inbjudan som pdf: Eket 22